Pil ner

Elaffären i Vinberg AB

en liten historik

I början på 1920-talet startade min far Bernhard Svensson en elinstallationsrörelse under namnet Vinbergs Elektriska, med huvudsaklig sysselsättning att elektrifiera landsbygden, vilket han jobbat med några år tidigare åt ASEA. Han hyrde ett vindsrum att sova i och en källarskrubb för verktyg och material. Häst eller cykel var de vanligaste fortskaffningsmedlen vid den tiden, men Bernhard hade bil, en T-ford…

1931 byggdes villan i Vinbergs samhälle med verkstad och lager i källaren. 1938 byggdes villan till och fick då en affärslokal och firmanamnet ändrades till Vinbergs Elektriska affär.

Tyvärr dog Bernhard i en olycka 1939, men mamma Julia lyckades med hjälp av Bernhards bror Nils, som drev Svenssons o Mattssons elaffär i Falkenberg driva firman vidare. 1945 dog Nils och då hjälpte hans kompanjon John Mattson oss med behörigheten några år till dess Julias bror Ture tagit sin examen och kunde svara för behörigheten. Ture ville dock studera vidare och ägna sig åt konsultarbete och vi beslöt då att annonsera efter en arbetsledare med behörighet. Bland många sökande föll valet på Nils Alm. Året var 1956.

Samarbetet med Nisse fungerade väl och 1958, när undertecknad skulle göra militärtjänst, beslöts att Nisse skulle bli delägare i firman. I samband med det ombildades företaget till Elaffären Svensson o Alm AB. Firman växte och 1959-60 byggdes verkstad och lagerlokal på tomten.

1961 tog jag min behörighet, vilket kändes oerhört bra med tanke på tidigare års problem på den punkten… 1962 köpte jag min mors aktier och Nisse och jag började prata om större lokaler. 1964 byggdes villan till med större affärslokal. Allt eftersom vitvaruförsäljningen ökade, ökade också behovet av större lokaler och i slutet på 70-talet hade vi egna och hyrda lokaler på 7 olika ställen. Beslut togs att bygga nytt.

1980 byggdes nuvarande lokalerna på Vinbergs Hed. 1986-1988 (något osäker på året) gick Nisse i pension och mina söner Jonas och Magnus köpte hans andel i företaget, som bytte namn till nuvarande namnet Elaffären i Vinberg AB.

Det känns bra att dra sig tillbaka när man ser att företaget är i goda händer.

// Tore Svensson

Kreera web&design